Escriptura de violari a Catalunya

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aFebrero 2022





Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model d'escriptura
  • 3 Comentari
    • 3.1 Normes sobre el violari
    • 3.2 Violari i figures afins
    • 3.3 Violari o pensió vitalícia són la mateixa figura jurídica
    • 3.4 Normes del violari
    • 3.5 Transmissió d'habitatge
    • 3.6 Avantatge injuisto i rescissió per lesió a Catalunya i els contractes aleatoris
  • 4 Jurisprudencia citada
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model d'escriptura

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, * Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

D'una part:

(Exemple) El senyor *, major d'edat, * (estat civil, professió o activitat i si està casat: règim matrimonial), veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF vigent, número *.

Intervé en nom propi (o en nom i ...)

I de l'altra:

(Exemple) Els consorts, casats en règim supletori legal de separació de béns vigent a Catalunya, senyors * i *, majors d'edat, * (professió o activitat), veïns de *, amb domicili a *. Exhibeixen DNI/NIF vigents, números * i *.

Intervenen en nom propi.

Són tots residents a Espanya i de veïnatge civil català. (si escau, s'expressarà la documentació aportada: DNI, certificat d'empadronament, declaració davant el Registre Civil, etc.).

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de CONSTITUCIÓ DE VIOLARI i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d'aquesta Escriptura que qualifico de CONSTITUCIÓ DE VIOLARI i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de CONSTITUCIÓ DE VIOLARI i EXPOSEN:

PRIMER.- El Sr. * i la Sra. * lliuren, cadascun d'ells per meitat, i en aquest acte al Sr. *, el qual rep i accepta la quantitat de * euros.

(Atenció: Caldrà la identificació de la forma, segons disposa la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal).

SEGON.- El cessionari, en contraprestació, queda obligat a pagar als cedents, fins a la defunció de l'últim d'ells, la quantitat de * euros mensuals (o sobre la vida d'una altra persona o persones o pot ser beneficiari una altra persona o persones: vegeu comentari).

El primer pagament s'haurà de verificar el mes pròxim i durarà fins a la defunció de l'últim dels cedents. En morir l'últim, la darrera renda mensual es pagarà íntegrament, qualsevol que sigui el dia del mes que ocorri la defunció.

La quantitat expressada serà satisfeta dintre dels cinc dies de cada mes, mitjançant ingrés en el compte bancari número *, del qual en són titulars els cedents. Es reserva la part cedent el dret de notificar notarialment al cessionari qualsevol canvi de compte o entitat de crèdit on desitgi que se li faci efectiva la pensió mensual; la notificació es practicarà en el domicili indicat a la compareixença com del cessionari o en qualsevol altre que aquest, al seu torn, hagi notificat al cedent també per conducte notarial.

La pensió mensual serà revisada el mes de gener de cada any, augmentant o disminuint, d'acord amb l'índex general de preus al consum que per a la província que radica la finca publica l'Institut Nacional d'Estadística.

La falta de pagament de dues mensualitats de renda donarà dret a la part cedent a resoldre la present cessió, i per tant recuperarà la quantitat lliurada i amb pèrdua de totes les quantitats que el cessionari hagi satisfet, pactant-se d'aquesta forma com clàusula penal en concepte d'indemnització de danys i perjudicis. En garantia, es pacta condició resolutòria en forma expressa. Per a l'exercici d'aquesta facultat la part cedent haurà de formular al cessionari requeriment notarial atorgant-li el termini de 20 dies per a l'efectiu pagament. En tot cas, la diligència de requeriment es practicarà en el domicili de l'adquirent que consta a la compareixença d'aquesta escriptura o, si escau, en aquell que s'hagués comunicat a la part cedent, per conducte notarial.

TERCER.- La part cedent transmet a la part adquirent la possessió lliure i el ple domini de la finca, amb tots els seus drets, usos i pertinences.

QUART.- L'adquirent podrà redimir en qualsevol temps l'obligació de pagament mitjançant la restitució íntegra del capital.

CINQUÈ.- Totes les despeses d'aquesta escriptura i els impostos que la gravin seran a càrrec de la part adquirent. (si escau): L'impost municipal sobre l'increment del valor dels terrenys urbans serà pagat per la part cedent.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS.

Informo expressament els compareixents sobre la incorporació de les seves dades al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si és el cas, les esmentades dades són necessaris per al compliment de les obligacions legals de l'exercici de la funció pública notarial, conforme al que es preveu en la normativa prevista en la legislació notarial, de prevenció del blanqueig de capitals, tributària i, si és el cas, substantiva que resulti aplicable a l'acte o negoci jurídic documentat. La comunicació de les dades personals és un requisit legal, trobant-se l'atorgant obligat a facilitar les dades personals, i estant informat que la conseqüència de no facilitar tals dades és que no seria possible autoritzar o intervenir el present document públic.

La finalitat del tractament de les dades és complir la normativa per a autoritzar/intervenir el present document, la seva facturació, seguiment posterior i les funcions pròpies de l'activitat notarial d'obligat compliment, de les quals poden derivar-se l'existència de decisions automatitzades, autoritzades per la Llei, adoptades per les administracions públiques i entitats cessionàries autoritzades per Llei, inclosa l'elaboració de perfils precisos per a la prevenció i recerca per les autoritats competents del blanqueig de capitals i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR