Testament llegant béns que el testador ha heretat. Dret català

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aMayo 2023





Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model de testament d'un home
  • 3 Model de testament d'una dona
  • 4 Comentari
    • 4.1 Model propòsat
    • 4.2 El testament
    • 4.3 Revocació i testament posterior
    • 4.4 Testaments especials a Catalunya
  • 5 Legislación citada
  • 6 Jurisprudencia y Doctrina Administrativa citadas
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model de testament d'un home

NÚMERO

(Lloc), a * quarts de * del matí (o de la tarda) del dia * de dos mil *.

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIX:

El senyor *, major d'edat, * (solter, vidu, divorciat, etc.), veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI número *, vigent.

De veïnatge civil català.

El conec (o identifico el compareixent pel seu document nacional d'identitat).

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici el senyor compareixent té aptitud mental i exerceix la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar Testament obert.
  • Al meu judici el senyor compareixent té aptitud mental i capacitat per a l'atorgament de Testament obert.
  • Al meu judici el senyor compareixent té aptitud mental i capacitat sense necessitat de cap mesura de suport , per a l'atorgament de Testament obert.

(En tot cas:)

Jo, el Notari, després d'haver mantingut conversa amb el compareixent i haver-li prestat el degut assessorament, considero que ha pogut desenvolupar el seu propi procés de presa de decisions, em manifesta, i així ho estimo, que la seva voluntat s'ha conformat lliurement i m'expressa de manera oral el seu desig d'atorgar aquest Testament obert que redacto seguint les seves instruccions de conformitat amb les següents CLÀUSULES:

PRIMERA: Declara que és natural de * (*), on nasqué el dia * de * de *; fill dels consorts * i *, casat amb la senyora *, únic matrimoni contret; no té descendència.

SEGONA: Assigna el llegat simple de llegítima a les persones que hi tinguin dret de conformitat amb la legislació civil catalana.

TERCERA: Llega les finques rústiques o participacions indivises d'elles que el testador hagi adquirit per herència paterna, amb els seus edificis i elements de la forma següent: l'usdefruit vitalici a la seva esposa * i la nua propietat correlativa als germans del testador, * i *, i a parts iguals, substituint, per la vulgar, a aquests pels seus fills respectius a parts iguals.

QUARTA: Llega les finques rústiques o participacions indivises d'elles que el testador hagi adquirit per herència materna, amb els seus edificis i elements de la forma següent: l'usdefruit vitalici a la seva esposa * i la nua propietat correlativa a la germana del testador *, substituïda, per la vulgar, pels fills d'aquesta, a parts iguals.

CINQUENA: Nomena i institueix hereva universal i lliure la seva esmentada esposa Sra. *.

La substitueix per la vulgar, per al cas de premoriència i altres legals, en la forma següent:

En una meitat indivisa, pels germans de l'esposa del testador, * i *, a parts iguals, amb substitució també vulgar, a favor dels respectius fills d'aquests, a parts iguals.

I en l'altra meitat indivisa, per les germanes del testador, * i *, a parts iguals, amb substitució vulgar a favor dels respectius fills d'aquestes, a parts iguals.

SISENA: Revoca qualsevol altra disposició d'última voluntat atorgada amb anterioritat a aquest testament.

Així ho atorga.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament al compareixent que les seves dades personals s'incorporaran al fitxer del Protocol, a la documentació notarial i al fitxer d'administració i organització, així com del fet que, en el seu cas, les dades poden ser cedides a aquelles administracions públiques que, segons una norma amb rang de Llei, hi tinguin dret. Fetes les pertinents advertències.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.

He llegit al testador aquest testament en veu alta, després d'advertir-lo del dret a llegir-lo ell mateix, del qual no fa ús, i, un cop assabentat, dóna conformitat plena al text i el firma.

Jo, el Notari, DONO FE que conec a l'atorgant (o que l'atorgant ha estat legalment identificat), que s'ha observat la unitat d'acte, que el consentiment ha estat lliurement prestat tenint l'atorgant, al meu judici, discerniment necessari per a prestar lliurement el aquest consentiment per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR