Poder que autoritza a vendre una finca

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAgosto 2021





Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model
  • 3 Comentari
    • 3.1 Finca rústica
    • 3.2 Finca urbana
  • 4 Jurisprudencia citada
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model

NÚMERO *.

(Lloc i data).

DAVANT MEU, * Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIX:

El Senyor ** major d'edat, *, veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF número *, vigent.

Intervé en nom propi.

L'identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pel seu expressat Document Nacional d'Identitat, el número de la qual coincideix amb el d'Identificació fiscal.

(Judici de Capacitat: opcions)

  • Al meu judici té legitimació i exerceix la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquest PODER y DIU:
  • A judici meu té legitimació i capacitat per a l'atorgament del present PODER i DIU:
  • A judici meu té legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament del present PODER i DIU:

I.- Que és propietari de la següent finca:

(DESCRIPCIÓ completa de la finca:, DADES CADASTRALS I REGISTRALS, etc.).

Situació: Lliure d'arrendataris.

II.- Que dóna poder especial al SENYOR *, major d'edat, *, veí de *, amb domicili a * i DNI número *, perquè en nom i representació del senyor compareixent exerciti les següents FACULTATS:

Vendre la finca abans descrita a la persona o persones que tingui per convenient, pel preu i amb els altres pactes i condicions suspensives i resolutòries que lliurement convingui, amb la facultat de cobrar el preu al comptat, confessar haver-lo rebut o ajornar-lo, amb interessos o sense o garanties, inclosa la hipotecària que podrà cancel·lar en el seu dia, donant carta de pagament; donar al comprador o compradors la possessió de la finca (o finques venudes) i, en definitiva, atorgar els documents públics i/o privats que siguin necessaris i els complementaris de rectificació o aclariment.

Aquest Poder caducarà el dia 31 de desembre d'aquest any.

El preu màxim de venda serà * euros.

Així ho diu.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la Llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament a l'atorgant que les seves dades seran incorporats al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si escau, tals dades poden ser cedits a aquelles administracions públiques que segons una norma amb rang de llei tinguin dret a això. Fetes els advertiments pertinents sobre la confidencialitat d'aquestes dades, la seva necessitat per a redactar aquest instrument públic i per a la seva facturació, la conservació i protecció de les dades, els drets a accés, rectificació, supressió i altres legals.

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.-

Faig al compareixent les reserves i advertiments legals.

He llegit al/a la compareixent, a elecció seva, aquesta Escriptura, un cop advertit del seu dret a llegir-la ell mateix i, després de fer, a més a més, les necessàries explicacions verbals, manifesta quedar degudament assabentat/da del seu contingut, l'aprova i firma.

I jo, el Notari, DONO FE que el consentiment ha estat lliurement prestat, que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada de l'atorgant, el qual, al meu judici, té discerniment necessari per a prestar lliurement el seu consentiment per l'íntegra comprensió del present instrument públic; manifesta que no ha ordenat mesures voluntàries de suport i sense que hagi mostrat signes que, al meu judici, indiquin la necessitat o conveniència d'acudir a aquestes mesures per a aquesta finalitat; així mateix, dono fe del compliment de les altres formalitats legals.

Queda estesa en un total de * folis de paper notarial, el primer amb el número * i els restants amb els números següents en ordre correlatiu (o anteriors en ordre correlatiu).

I DONO FE del seu contingut.-


(ADVERTIMENT: Sobre la fe de coneixement o identificació per mitjans supletoris, la necessària constància del NIF i la consulta prèvia en cas d'entitats, vegeu la nova redacció de l'art. 23 de la Llei del Notariat per la llei estatal 11/2021, de 9 de juliol.)

Comentari

Model de poder per vendre, normalment una finca.

Si la finca s'ha de segregar, el model s'haurà d'adequar a la situació, descrivint la finca matriu i que s'autoritza a l'apoderat a segregar i vendre o ha de ser un poder més genèric.

S'ha considerat oportú fitxar un termini de vigència, per estalviar problemes de renda, si no se sap quan es formalitza la venda; igualment, a vegades, l'autorització sense determinar el preu, fora dels casos de normal confiança, pot tenir cert risc: que la venda s'escripturi per valors superiors a la realitat; això pot semblar impossible, però no serà la primera vegada que passa; en efecte, ha estat freqüent que professionals intermediaris comprin una finca, però no l'escripturen al seu nom i demanen a l'anterior propietari un poder; atorgat aquest poder, sense limitacions, posteriorment poden vendre sense límit de preu, i aquest preu percebut per l'intermediari i no pel poderdant/venedor «oficial» podrà perjudicar aquest, ja que el preu que s'ha pagat i s'ha fet constar a la venda «oficial» suposarà, pel poderdant un superior pagament per increment de patrimoni.

Sembla convenient fer constar si la finca està o no arrendada, donada la preferència en els casos que es dirà:.

Finca rústica

Legislacions aplicables:

* a.2.1. Els arrendamenbs que es regeixin per les normes de la llei de 31 de desembre de 1980, hi ha dret de tanteig i retracte, ja que aquesta llei dóna els drets de preferent adquisició als arrendataris en qualsevol contracte diferent de la compravenda.

* a.2.2. Els arrendaments que es regeixin per la llei de 26 de Novembre de 2.003 després de la modificació per Llei 26/2005, de 30 de novembre, ja que l'esmentat dret s'atorga (excepte per als supòsits excepcionats) a tota transmissió ínter vius de finques rústiques arrendades, inclosa la donació, aportació a societat, permuta, adjudicació en pagament o qualsevol altra diferent de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR