Escriptura de hipoteca mobiliària d'automòbils i vehicles a motor garantia de deutes o préstecs amb interès variable referència EURÍBOR

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aFebrero 2022



Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model d'escriptura
  • 3 Model si hi ha garants
  • 4 Comentari
    • 4.1 Model proposat
    • 4.2 Nota comuna a les hipoteques mobiliàries
    • 4.3 HIPOTECA D'AUTOMÒBILS
    • 4.4 Procediments per a l'efectivitat de la hipoteca
      • 4.4.1 Procediment judicial d'execució
    • 4.5 Procediment venda extrajudicial
    • 4.6 Altres temes
  • 5 Doctrina Administrativa citada
  • 6 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model d'escriptura

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, * Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

D'una part:

(Exemple) El senyor *, major d'edat, * (estat civil, professió o activitat i si està casat: règim matrimonial), veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF vigent, número *.

Intervé en nom propi (o en nom i ...)

I de l'altra:

(Exemple) Els consorts, casats en règim supletori legal de separació de béns vigent a Catalunya, senyors * i *, majors d'edat, * (professió o activitat), veïns de *, amb domicili a *. Exhibeixen DNI/NIF vigents, números * i *.

Intervenen en nom propi.

Són tots residents a Espanya i de veïnatge civil català. (si escau, s'expressarà la documentació aportada: DNI, certificat d'empadronament, declaració davant el Registre Civil, etc.).

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de Reconeixement de deute (o de préstec) amb garantia hipotecària i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de Reconeixement de deute (o de préstec) amb garantia hipotecària i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de Reconeixement de deute (o de préstec) amb garantia hipotecària i EXPOSEN:

I.- Que * és propietari en ple domini del següent:

(NOTES: Automòbils: 1.- Cal descriure el vehicle, classe, marca, número de motor i bastidor, matrícula, cilindres i potència en HP; categoria i número del permís de circulació, data i lloc de la seva expedició; 2.- En cas de camions, cal expressar les tones de càrrega màxima; en cas de turismes o autobusos el nombre de places; 3.- S'ha de fer constar la pòlissa de l'assegurança, import, quantitat, etc.; 4.- El Notari ha d'anotar la hipoteca en el permís; 5.- El vehicle no pot sortir a l'estranger, sense consentiment del creditor).

S'uneix el pertinent certificat de taxació realitzada conforme al que es preveu en la normativa vigent.

II.- Que pacten les següents clàusules:

Primera.- Deute. El Sr. * reconeix deure a *, la quantitat de * Euros per * (ha d'expressar-se la causa concreta, no n'hi ha prou dir per raons comercials) (Atenció: si es tracta de diners rebuts, s'exigeix la identificació del mitjà de pagament, conforme al que es disposa per la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal i el RD 1804/2008, de 3 de novembre).

Segona.- Amortització: El deutor s'obliga a reintegrar el capital mitjançant * quotes, comprensives de capital i interessos, que seran satisfetes l'últim dia hàbil de cada mes, tenint lloc el primer venciment el dia *, i coincidint l'últim amb la data de venciment del préstec.

Tots els pagaments que correspongui realitzar a la part deutora en virtut del present contracte hauran de fer-se en el domicili social de la part creditora, situat a *.

El deute podrà ser, en qualsevol moment, objecte d'amortització anticipada, total o parcial, si així convingués a la part deutora.

Tant en un com en un altre cas, les quantitats lliurades per la part deutora amb aquesta finalitat s'aplicaran en primer lloc a satisfer interessos (fins i tot de demora), despeses que estiguessin meritats i no satisfets, a fi de deixar el deute al corrent de pagaments, i la diferència serà la que s'apliqui a l'amortització anticipada en la forma prevista en els paràgrafs anteriors.

Tercera.- (Interessos ordinaris).

El capital degut meritarà el tipus d'interès anual nominal del *%.

(Cas de revisió): L'esmentat tipus d'interès serà revisat en la forma que s'indica en la clàusula Tercera-bis, tenint lloc la primera revisió el dia * i els següents cada 12 mesos a comptar des d'aquesta data.

La part creditora girarà l'últim dia del mes de l'atorgament d'aquesta escriptura una liquidació d'interessos pels meritats en el període que medi entre la data de formalització d'aquesta escriptura i l'últim dia del mes de la formalització, considerant-se aquesta liquidació com complementària i independent de la primera quota pactada.

Aquesta liquidació d'interessos complementària té com a única finalitat la d'adaptar la durada del contracte a la fórmula de pagaments a fi de cada mes.

Com queda establert a la clàusula Segona, el pagament d'interessos es farà conjuntament amb les amortitzacions de capital, mitjançant quotes el nombre de les quals, la seva periodicitat i les dates de pagament han estat indicades en l'esmentada clàusula.

Tercera-Bis. (Tipus d'interès variable).

El tipus de referència serà la Referència Interbancària a un any (EURIBOR) publicada mensualment pel Banc d'Espanya (ajustat matemàticament a nombres enters i dos decimals), corresponent al mes anterior al de la data de revisió, d'acord amb el que s'estableix en la Circular 7/1999 del Banc d'Espanya de 29 de juny, que modifica la Circular 8/1990 de 7 de setembre, sobre transparència de les operacions de protecció de la clientela.

La «Referència Interbancària a un any» (EURIBOR) es defineix com la mitjana aritmètica simple dels valors diaris dels dies amb mercat de cada mes de la mena de comptat publicat per la Federació Bancària Europea per a les operacions de dipòsits en euros a termini d'un any calculat a partir de l'ofert per una mostra de bancs per a operacions entre entitats de similar qualificació (EURIBOR).

A la referència, publicada com TAE, se li sumaran * punts percentuals.

Quarta.- (Comissions).

No hi ha comissions.

Cinquena.- (Despeses).

Regiran les següents regles:

Per pacte exprés, les despeses de Notaria per aquesta escriptura seran, en general, de compte del prestatari, excepte l'expedició de còpies autoritzades que seran de càrrec de qui ho sol·liciti.

Despeses registrals: en general seran de càrrec del prestador, excepte les despeses registrals accessoris referents a la publicitat registral que seran a càrrec del prestatari si ell ho sol·licita.

Despeses de Gestoria: les despeses de tramitació de la liquidació dels impostos seran de càrrec del prestatari i els de tramitació per a la inscripció seran a càrrec del prestador.

En tot cas, fan constar els atorgants que les clàusules de despeses i el tipus d'interès i condicions concretes del préstec han estat objecte de la deguda negociació d'ambdues parts.

Sisena.- (Interessos de demora).

Les obligacions dineràries del deutor (o dels prestarias), derivades d'aquest contracte, vençudes i no satisfetes, reportaran, des de l'endemà al del seu venciment, un interès moratori o indemnitzatori del % nominal anual, calculat i liquidable per mesos naturals o fracció si escau i sempre per períodes vençuts, amb el límit, en tot cas, de tres vegades l'interès legal dels diners. Les quantitats resultants com a indemnització es consideraran fermes en el moment en què es percebin, sense perjudici del dret del creditor a exigir la indemnització reportada fins a cada moment.

Aquest tipus d'interès serà aplicable a les quantitats vençudes i no pagades, tant de capital com d'interessos.

Sisena-Bis.- (Resolució anticipada pel creditor).

No obstant el termini pactat per a la durada del préstec, el creditor podrà considerar-lo vençut de ple dret i exigible la totalitat de les obligacions de pagament que tingui contretes la part deutora (o prestatària) quan concorri qualsevol de les circumstàncies...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR