Constitució de patrimoni protegit d'un discapacitat

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAgosto 2022





Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model
  • 3 Comentari
    • 3.1 En general
    • 3.2 Normativa
    • 3.3 Fonament del patrimoni protegit
    • 3.4 Concepte
    • 3.5 Elements personals
    • 3.6 Elements formals
    • 3.7 Actes de simple administració
    • 3.8 Actes de disposició
    • 3.9 Control de la situació
    • 3.10 Extinció
    • 3.11 Publicitat registral
    • 3.12 Comunicacions
    • 3.13 Tema fiscal
  • 4 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, * Notari de l'Il·lustre Col·legi de *, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

Els consorts, senyor * i senyora *, majors d'edat, *, veïns de *, amb domicili a *. Exhibeixen DNI/NIF números * i *, vigents.

Intervenen en nom propi i a més com a pares i representants legals del seu fill *, de * anys (nascut el dia *, de *, de *), solter, amb el seu mateix veïnatge i domicili i DNI/NIF número, en ús de la pàtria potestat que conjuntament exerceixen, segons acrediten amb el llibre de família que m'exibeixen.

Dono expressa fe de suficiència de les seves facultats, i per tant, a judici meu i sota la meva responsabilitat, considero que poden acceptar en nom del seu fill els béns que constituiran el patrimoni protegit.

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de DONACIÓ I CONSTITUCIÓ DE PATRIMONI PROTEGIT i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de DONACIÓ I CONSTITUCIÓ DE PATRIMONI PROTEGIT i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de DONACIÓ I CONSTITUCIÓ DE PATRIMONI PROTEGIT i EXPOSEN:

I.- El Sr. * i la Sra. * són propietaris, per iguals parts indivises (o qualsevol altra situació: titulars de quotes distintes, tots sols o amb altres titulars, etc.) de la següent finca:

(Descripció en la forma habitual)

II.- El Sr. * i la Sra. * són titulars per iguals parts indivises de:

-. Llibreta a termini en l'entitat *, número *, amb un saldo el dia d'avui de * euros.

-. Un fons d'inversió, consistent en * participacions, ... de total valor adquisició * Euros, dipositat a *..

III.- L'esmentat fill Sr. * és titular d'una llibreta en l'entitat *, número de llibreta *, amb una imposició al dia d'avui d'Euros *.

IV.- Que el seu expressat fill té una minusvalidesa psíquica superior al 33% segons resolució que m'exhibeixen i de la qual uneixo a aquesta matriu una fotocòpia que testimonio.

V.- Que per la present escriptura constitueixen, de conformitat amb la Llei 41/2003, de 18 de novembre, un patrimoni protegit del seu fill *, d'acord amb el següent:

INVENTARI: Ho integren tots els béns descrits en els apartats I, II i III, la descripció dels quals es dóna aquí per reproduïda.

En conseqüència, els béns propietat dels compareixents descrits en els Apartats I i II de l'Exposició s'entenen aportats a aquest patrimoni que es crea, mitjançant la donació pura, simple i irrevocable al seu esmentat fill d'aquests béns, la donació dels quals, com a pares i representants legals accepten, manifestant que els béns donats estan lliures de tota càrrega o afecció i, per tant, no hi ha cap contraposició d'interessos entre els pares i el fill beneficiat.

NORMES D'ADMINISTRACIÓ I REPRESENTANT:

Els compareixents designen administrador dels béns que integren aquest patrimoni protegit el seu altre fill Sr. * (dades personals), i en defecte d'aquest (mort, renúncia o incapacitat) ostentarà aquest càrrec el Sr. *.

Se sol·licita la pertinent constància del nomenament del representant en el Registre Civil.

Es declara l'obligatorietat de demanar l'autorització judicial en els mateixos supòsits que el tutor la requereix respecte dels béns del tutelat, segons l'article 222-43 del Codi Civil.

(Atenció: es podrà fer ús de la norma del número 2 de l'art.222-43 del Codi Civil, per tal d'estalviar l'autorització judicial exclusivament en relació als béns donats).

SUPÒSIT D'EXTINCIÓ:

En el cas que el seu fill discapacitat mori, els béns donats que restessin en el seu patrimoni revertiran al respectiu donant i si aquest hagués, mort passaran a ... (Exemple: als altres fills del donant).

Petició registral: En relació als béns immobles aportats al patrimoni protegit, se sol·licita la pertinent constància en el Registre de la Propietat competent.

REQUERIMENT.- Així mateix em requereixen a mi, el Notari, perquè remeti còpia simple- notificació de la present a la societat gestora del fons d'inversió *, amb domicili a *, etc. (si es tractés de donació d'accions o participacions, caldrà notificació a la societat).

Advertència especial: Adverteixo al compareixent que remetré a la Fiscalia del meu àmbit territorial còpia autèntica d'aquesta escriptura i també al Registre Civil i al Registre de Patrimonis Protegits de la Generalitat.

(OBSERVACIÓ: Si s'inventaria un solar o terreny rústic, nau o instal·lacions industrials o comercials i si es tracta d'habitatges unifamiliars o aïllats, i fins i tot d'habitatges en filera que tenen un contacte directe amb el sòl, es dirà:)

DECLARACIÓ ESPECIAL. En compliment del que ordena la Llei estatal 7/2022 de 8 d'abril de "residus i sòls contaminats per a una economia circular" i disposicions legals concordants, la part constituent manifesta i garanteix que la finca objecte d'aquesta escriptura no ha estat sotmesa a activitats potencialment contaminants ni a processos de contaminació del sòl per part seva, ni pels seus anteriors propietaris, ni per titulars del dret de gaudi i ni pels seus ocupants, i que no s'han dut a terme en la mateixa activitats contaminants regulades en l'esmentada Llei.

(Atenció: Està en clara discussió si s'exigeix la il·lògica manifestació en pisos i locals, i l'absurda manifestació sobre els anteriors titulars o ocupants, semblant més adequat indicar que no consten fetes les citades activitats contaminants ni pel transmetent ni pels anteriors titularsi tot això s'haurà d'aclarir per la DGSJyFP.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament als compareixents que les seves dades seran incorporats al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si escau, tals dades poden ser cedits a aquelles administracions públiques que segons una norma amb rang de llei tinguin dret a això. Fetes els advertiments pertinents sobre la confidencialitat d'aquestes dades, la seva necessitat per a redactar aquest instrument públic i per a la seva facturació, la conservació i protecció de les dades, els drets a accés, rectificació, supressió i altres legals.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.-

Faig als compareixents les reserves i advertiments legals i fiscals.

He llegit als compareixents, a elecció seva, aquesta Escriptura, un cop advertits del seu dret a llegir-la ells mateixos i, després de fer, a més a més, les necessàries explicacions verbals, manifesten quedar degudament assabentats del seu contingut, l'aproven i firmen.

Jo, el Notari, dono fe que el consentiment ha estat lliurement prestat i que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada dels atorgants els quals, al meu judici, tenen discerniment necessari per a prestar lliurement el seu consentiment per l'íntegra comprensió del present instrument públic; així mateix dono fe del compliment de les altres formalitats legals.

Queda estesa en un total de * folis de paper notarial, el primer amb el número * i els restants amb els números següents en ordre correlatiu (o anteriors en ordre correlatiu).

I DONO FE del seu contingut.-


(ADVERTIMENT: Sobre la fe de coneixement o identificació per mitjans supletoris, la necessària constància del NIF i la consulta prèvia en cas d'entitats, vegeu la nova redacció de l'art. 23 de la Llei del Notariat per la llei estatal 11/2021, de 9 de juliol.)

Comentari

Podeu veure l'anàlisi i enllaços a treballs d'autors sobre la matèria objecte d'aquest formulari en l'Obra del mateix autor «Pràctic Dret de Família» i, especialment, està relacionat el tema Patrimonio protegido de un discapacitado

En general

El supòsit del present formulari és el de la constitució d'un patrimoni protegit d'un discapacitat; en el cas proposat es tracta d'un menor i els seus pares, que tenen la pàtria potestat són el que mitjançant una donació sense càrregues, constitueixen el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR