Escriptura de capítols pactant heretament mutual. Catalunya

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aEnero 2022





'

Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model
  • 3 Comentari
    • 3.1 Tema
    • 3.2 Els capítols
    • 3.3 Heretaments
    • 3.4 Inscripció a España del régim dels estrangers
  • 4 Doctrina Administrativa citada
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model

NÚMERO

(Lloc), a * quarts de * del matí (o de la tarda) del dia * de dos mil *.

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya *, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

La senyora *, major d'edat, soltera, veïna de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF número *, vigent.

I el senyor *, major d'edat, solter, veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF número *, vigent.

De veïnatge civil català.

Intervenen en el seu propi nom i dret.

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de CAPITULACIONS MATRIMONIALS i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d'aquesta Escriptura que qualifico de CAPITULACIONS MATRIMONIALS i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de CAPITULACIONS MATRIMONIALS i EXPOSEN:

I.- Que ambdós són de veïnatge civil català.

II.- Que ambdós compareixents han convingut contreure matrimoni pròximament i en contemplació a aquest matrimoni, atorguen CAPÍTOLS MATRIMONIALS, d'acord amb els següents PACTES:

PRIMER. Estipulen que el seu règim de béns serà el règim legal català de separació de béns, no considerant oportú regular cap altre aspecte patrimonial del seu futur matrimoni.

SEGON.

HERETAMENT MUTUAL:

Els futurs consorts, a l'empara de l'art. 431-12 del Codi Civil de Catalunya i per al cas de defunció de qualsevol d'ells, es nomenen i institueixen mútuament hereus universals i lliures, salva la llegítima de descendents o ascendents, si escau.

HERETAMENT PREVENTIU: Així mateix pacten que l'últim d'ells, en cas que el matrimoni projectat tingui successió, haurà d'elegir hereu o hereus entre els seus fills comuns, en la forma que lliurement el supervivent determini; però, per evitar una mort intestada, preventivament nomenen hereus tots els fills que tinguessin del seu projectat enllaç i per iguals parts, i se substituiran, per la vulgar, els premorts, pels seus respectius fills, a parts iguals.

COMUNICACIÓ.- En compliment de l'ordenat a l'article 431-8 del Codi Civil de Catalunya, jo, el Notari, remetré la pertinent comunicació telemàtica al Registre d'Actes de Darrera Voluntat.

(Es poden incloure altres pactes, però, ATENCIÓ al que disposa l'art. 231.20 del Codi Civil, segons redacció donada per la LLEI 6/2015, del 13 de maig, d'harmonització del Codi civil de Catalunya (en vigor el 9 de juny del 2015).

«1. Els pactes en previsió d'una ruptura matrimonial es poden atorgar en capítols matrimonials o en una escriptura pública. En cas que siguin avantnupcials, només són vàlids si s'atorguen abans dels trenta dies anteriors a la data de celebració del matrimoni, i caduquen d'acord amb el que estableix l'article 231-19.2. 2. El notari, abans d'autoritzar l'escriptura a què fa referència l'apartat 1, ha d'informar per separat cadascun dels atorgants sobre l'abast dels canvis que es pretenen introduir amb els pactes respecte al règim legal supletori i els ha d'advertir de llur deure recíproc de proporcionar-se la informació a què fa referència l'apartat 4.- 3. Els pactes d'exclusió o limitació de drets han de tenir caràcter recíproc i precisar amb claredat els drets que limiten o als quals es renuncia».

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS.

Informo expressament els compareixents sobre la incorporació de les seves dades al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si és el cas, les esmentades dades són necessaris per al compliment de les obligacions legals de l'exercici de la funció pública notarial, conforme al que es preveu en la normativa prevista en la legislació notarial, de prevenció del blanqueig de capitals, tributària i, si és el cas, substantiva que resulti aplicable a l'acte o negoci jurídic documentat. La comunicació de les dades personals és un requisit legal, trobant-se l'atorgant obligat a facilitar les dades personals, i estant informat que la conseqüència de no facilitar tals dades és que no seria possible autoritzar o intervenir el present document públic.

La finalitat del tractament de les dades és complir la normativa per a autoritzar/intervenir el present document, la seva facturació, seguiment posterior i les funcions pròpies de l'activitat notarial d'obligat compliment, de les quals poden derivar-se l'existència de decisions automatitzades, autoritzades per la Llei, adoptades per les administracions públiques i entitats cessionàries autoritzades per Llei, inclosa l'elaboració de perfils precisos per a la prevenció i recerca per les autoritats competents del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. El notari realitzarà les cessions d'aquestes dades que siguin d'obligat compliment a les administracions públiques, a les entitats i subjectes que estipuli la Llei i, si és el cas, al Notari que succeeixi o substitueixi a l'actual en aquesta notaria. Les dades proporcionades es conservaran amb caràcter confidencial durant els anys necessaris per a complir amb les obligacions legals del Notari o qui li substitueixi o succeeixi.

Els interessats poden exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oposició al tractament per correu postal davant el Notari autoritzant, amb domicili a *. Així mateix, tenen el dret a presentar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR