Escriptura de préstecs a favor d'una corporacio

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aFebrero 2022



Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model d'escriptura
  • 3 COMENTARI
    • 3.1 Cas proposat
    • 3.2 OPERACIONS A CURT TERMINI: (menys d'un any)
    • 3.3 OPERACIONS A LLARG TERMINI (Més d'un any)
    • 3.4 OPERACIONS PER FINANÇAR NECESSITATS TRANSITÒRIES
    • 3.5 AVALS
    • 3.6 LEASINGS
    • 3.7 HIPOTEQUES
    • 3.8 RENOVACIONS DE CRÈDITS
  • 4 NORMATIVA APLICADA en el comentari
  • 5 Jurisprudencia citada
  • 6 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model d'escriptura

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, * Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

D'una part (Apoderats de l'entitat creditora):

I de l'altra part:

El SENYOR * Alcalde de l'AJUNTAMENT de *, càrrec que, per notorietat, em consta que exerceix.

Les seves facultats resulten:

Opció a) De l'acord de la Comissió de Govern de l'esmentat Ajuntament, en sessió celebrada el dia *, segons certificació, que incorporo a aquesta matriu, expedida pel secretari, senyor *, amb el vistiplau de l'alcalde, senyor *, signatures que legitimo per ser-me conegudes (o per altres mitjans) .

La Comissió de Govern havia estat facultada pel Ple de la Corporació de *, per poder concertar operacions de crèdit, segons certificació, que incorporo a aquesta matriu, expedida pel secretari, senyor * amb el vistiplau de l'alcalde, senyor *, lsignatures que legitimo per ser-me conegudes (o per altres mitjans); dita certificació que també incorporo a aquesta matriu.

Opció b) De l'acord del Ple de l'esmentat Ajuntament, en sessió celebrat el dia *, segons certificació, que incorporo a aquesta matriu, expedida pel secretari, senyor *, amb el vistiplau de l'alcalde, senyor *, signatures que legitimo per ser-me conegudes (o per altres mitjans) .

Opció c) Del decret de l'alcalde del dia *, segons certificació, que incorporo a aquesta matriu, expedida pel secretari, senyor *, amb el vistiplau de l'alcalde, senyor *, signatures que legitimo per ser-me conegudes (o per altres mitjans) .

(En tot cas)

Manifesta el senyor * que les seves facultats i representació no li han estat revocades, restringides ni limitades i que es troben plenament vigents. I jo, el Notari, considero suficients les referides facultats per a formalitzar un préstec de la quantia i condicions què es refereix aquesta escriptura.

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de PRÉSTEC i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de PRÉSTEC i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de PRÉSTEC i EXPOSEN:

1.- Que la part prestatària va aprovar el pressupost general per a l'exercici de *, segons l'acord adoptat a la sessió celebrada el dia *, publicat en el BOP número *, de *.

2.- Que amb la finalitat d'obtenir recursos per al pressupost esmentat, la part prestatària està facultada, segons el certificat que s'adjunta com a annex inseparable a aquest contracte, per formalitzar un préstec personal de * euros' (Vegeu comentari, en especial si es formalitza préstec hipotecari).

3.- Que amb el fi de formalitzar el préstec esmentat, * (l'entitat creditora) i la part prestatària atorguen el present contracte de préstec, amb subjecció a les següents CLÀUSULES:

PRIMERA. *concedeix a la part prestatària un préstec de * EUROS, que la part prestatària rep en aquest acte, mitjançant un ingrés en el compte corrent número *, que té obert a l'oficina de *, i atorga, per l'import que representa, la carta de pagament més eficaç.

SEGONA. (Resta de clàusules convingudes entre les parts)

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la Llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament al/s compareixent/s que les seves dades seran incorporats al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si escau, tals dades poden ser cedits a aquelles administracions públiques que segons una norma amb rang de llei tinguin dret a això. Fetes els advertiments pertinents sobre la confidencialitat d'aquestes dades, la seva necessitat per a redactar aquest instrument públic i per a la seva facturació, la conservació i protecció de les dades, els drets a accés, rectificació, supressió i altres legals.

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.-

Faig als compareixents les reserves i advertiments legals i en particular, i a efectes fiscals, els adverteixo de l'obligació de presentació de la documentació a liquidació dintre termini i, en general, de les obligacions i responsabilitats tributàries que els afecten en l'aspecte material, formal i sancionador i de les conseqüències de tota mena que es derivarien de la inexactitud de les seves declaracions.

He llegit als compareixents, a elecció seva, aquesta Escriptura, advertits del seu dret a llegir-la ells mateixos i, després de fer, a més a més, les necessàries explicacions verbals, manifesten quedar degudament assabentats del seu contingut, l'aproven i firmen.

Jo, el Notari, dono fe que el consentiment ha estat lliurement prestat i que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada dels atorgants els qui, al meu judici, tenen discerniment necessari per a prestar lliurement el seu consentiment per l'íntegra comprensió del present instrument públic; així mateix en dono fe del compliment de les altres formalitats legals.

Queda estesa en un total de * folis de paper notarial, el primer amb el número * i els restants amb els números següents en ordre correlatiu (o anteriors en ordre correlatiu).

I del seu contingut, jo, el Notari EN DONO FE.

Nota: Sobre el coneixement o la identificació dels atorgants pel notari, ha de tenir-se en compte la modificació de l'art. 23 de la Llei del Notariat per la llei estatal 11/2021, de 9 de juliol.

COMENTARI

Podeu veure l'anàlisi i enllaços a treballs d'autors sobre la matèria objecte d'aquest formulari en l'Obra del mateix autor «Práctico Contratos Civiles» i, especialment, en el tema Préstamos a una corporación

Cas proposat

Normalment els préstecs personals a favor d'un Ajuntament o Diputació Provincial es formalitzen en Pòlissa, però hi ha casos en els quals se sol·licita escriptura (o aquesta és necessària, per ser un préstec hipotecari).

La normativa a tenir present és la següent:

OPERACIONS A CURT TERMINI: (menys d'un any)

Definició: anticipis, préstecs i crèdits i emissions de deute que no excedeixin d'un any (art. 52 de la Llei reguladora de les hisendes locals: LHL) i amb entitats residents a Espanya.

Possibilitats y requisits:

I.- L'alcalde (o president de la Diputació) sol (o el Ple) amb informe previ d'Intervenció:

a) Si el Pressupost està aprovat i les operacions vives d'aquesta naturalesa, inclosa l'operació que es vol formalitzar, no supera el 15% dels recursos ordinaris liquidats en l'exercici anterior, i a més que el conjunt d'operacions de tresoreria en vigor, inclosa la que es vol formalitzar, no supera el 30% dels ingressos liquidats per operacions corrents en l'exercici anterior.

Requisits: La certificació ha d'expressar el que s'ha indicat, o sigui: que s'ha aprovat el pressupost i que totes les operacions a curt termini no superen el 15% dels recursos corrents liquidats en l'exercici anterior i que el conjunt d'operacions de tresoreria en vigor, inclosa la que es vol formalitzar, no supera el 30% dels ingressos liquidats per operacions corrents en l'exercici anterior i que s'ha emès l'informe previ d'Intervenció.

Tràmits: Comunicació a la Generalitat el mes següent a la formalització. Convé fer constar a la certificació que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR