Capítols matrimonials per regular aportacions diverses

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aEnero 2022





Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model
  • 3 Comentari
    • 3.1 Cas concret
    • 3.2 Els capítols, en general
    • 3.3 Eficàcia dels capítols segons el Registre Civil
    • 3.4 Inscripció a España del régim dels estrangers
  • 4 Doctrina Administrativa citada
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

Els consorts, casats en règim legal de separació de béns, Sr. * i Sra. *, majors d'edat, (* professió o activitat), veïns de *, amb domicili a *. Exhibeixen DNI/NIF números * i *, vigents.

De veïnatge civil català.

Intervenen en nom propi.

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de CAPITULACIONS MATRIMONIALS i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d'aquesta Escriptura que qualifico de CAPITULACIONS MATRIMONIALS i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de CAPITULACIONS MATRIMONIALS i EXPOSEN:

Que amb motiu del matrimoni celebrat entre els dos compareixents, el dia * (únic matrimoni que tant ell com ella han contret), volen atorgar la present escriptura de CAPÍTOLS MATRIMONIALS, d'acord amb els següents PACTES:

PRIMER.- Ratifiquen que el seu matrimoni es regeix pel règim de separació de béns vigent a Catalunya.

SEGON.- Actualment la residència matrimonial és a *, carrer *, número *, propietat de la senyora * (o del Sr. *).

TERCER.- El/La senyor/a * ha aportat la quantitat de * euros, per obres i equipament del pis on viuen, la qual cosa reconeix en aquest acte el/la senyor/a * i es compromet a tornar al seu espòs (o la seva esposa) l'esmentada quantitat (valor avui) en cas de separació o divorci.

QUART.- Per tal de prevenir una mort intestada, els dos compareixents convenen els següents PACTES SUCCESSORIS:

1.- Assignen el llegat de llegítima a les persones que hi tinguin dret, d'acord amb la legislació civil catalana.

2.-

OPCIÓ A).

Es nomenen preventivament i mútuament hereus universals i lliures, amb substitució vulgar a favor dels fills que tinguin, fruit del seu matrimoni, a parts iguals.

OPCIÓ B).

Els consorts es nomenen recíprocament usufructuaris sense l'obligació de fer Inventari ni prestar fiança.

I preventivament nomenen hereus a tots els fills que tinguin d'aquest matrimoni, a parts iguals, amb substitució vulgar a favor dels respectius fills (néts dels atorgants) a parts iguals.

3.- En tots els casos en què el/la senyor/a * no arribés a ser hereu/va, tindrà el dret a cobrar els ** euros (valor avui), esmentats anteriorment.

(Es poden incloure altres pactes, però ATENCIÓ al que disposa l'art. 231.20 del Codi Civil:

«1. Els pactes en previsió d'una ruptura matrimonial es poden atorgar en capítols matrimonials o en una escriptura pública. En cas que siguin avant nupcials, només són vàlids si s'atorguen abans dels trenta dies anteriors a la data de celebració del matrimoni. El notari, abans d'autoritzar l'escriptura a què fa referència l'apartat 1, ha d'informar per separat cadascun dels atorgants sobre l'abast dels canvis que es pretenen introduir amb els pactes respecte al règim legal supletori i els ha d'advertir de llur deure recíproc de proporcionar-se la informació a què fa referència l'apartat 4.- 3. Els pactes d'exclusió o limitació de drets han de tenir caràcter recíproc i precisar amb claredat els drets que limiten o als quals es renuncia».

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS.

Informo expressament els compareixents sobre la incorporació de les seves dades al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si és el cas, les esmentades dades són necessaris per al compliment de les obligacions legals de l'exercici de la funció pública notarial, conforme al que es preveu en la normativa prevista en la legislació notarial, de prevenció del blanqueig de capitals, tributària i, si és el cas, substantiva que resulti aplicable a l'acte o negoci jurídic documentat. La comunicació de les dades personals és un requisit legal, trobant-se l'atorgant obligat a facilitar les dades personals, i estant informat que la conseqüència de no facilitar tals dades és que no seria possible autoritzar o intervenir el present document públic.

La finalitat del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR