Formació per Notari de l'Inventari dels béns i drets d'un causant previ a l'acceptació o renúncia d'una herència.

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aSeptiembre 2021




Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Nota
    • 2.1 Primera Acta
    • 2.2 Model de formació d'inventari
    • 2.3 Citació a legataris i creditors
      • 2.3.1 Primera Diligència
      • 2.3.2 Diligències següents
      • 2.3.3 Anuncis per ignorar domicilis
      • 2.3.4 Diligència enviament
      • 2.3.5 Diligència recepció d'edictes
    • 2.4 Inventari
      • 2.4.1 Diligència inici
      • 2.4.2 Diligència compareixença interessats citats
      • 2.4.3 Formació d'Inventari
  • 3 Comentari
    • 3.1 Novetat de l'actuació notarial
  • 4 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Nota

La Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la Jurisdicció Voluntària ha reformat preceptes del CC i la Llei del Notariat atribueix al notari la competència per a la formació d'inventari dels béns i drets del causant a l'efecte d'acceptar o repudiar l'herència pels cridats a ella. Com la Llei del Notariat parla al final de l'art. 68 que, acabat l'inventari, es tancarà i protocol·litzarà l'acta, sembla el més adequat iniciar l'expedient amb una Acta de requeriment i iniciar el mateix dia una segona Acta, en la qual es fa referència a la primera i en ella es detallaran totes les actuacions i, al final, es tanca i se li dóna número de protocol en aquell moment ja aquesta segona acta s'uneixen els documents aportats i les proves practicades.

Primera Acta

NÚMERO *.

En *, a *.

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de *, amb residència en *,

COMPAREIX:

El Sr./Sra, major d'edat, * veí/ïna de *, amb domicili en *. Exhibeix DNI/NIF *, vigent.

Intervé en el seu propi nom i dret.

L'identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pel seu expressat Document Nacional d'Identitat, el número del qual coincideix amb el d'Identificació fiscal.

(Judici de Capacitat: opcions)

  • Al meu judici té interès, legitimació i exerceix la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'instar la present ACTA DE REQUERIMENT i EXPOSA:
  • Al meu judici té interès, legitimació i capacitat per a instar la present ACTA DE REQUERIMENT i EXPOSA:
  • Al meu judici té interès, legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a instar la present ACTA DE REQUERIMENT i EXPOSA:

I.- Que el senyor * va morir a *, el dia *, segons certificat de defunció expedit pel Registre Civil de Catalunya, que tinc a la vista.

II.- Opció 1.- No hi ha Testament:

Manifesta el compareixent que el senyor * no va atorgar testament ni cap acte d'última voluntat, segons s'acredita amb el certificat del Registre General d'Actes de Darrera Voluntat, que m'exhibeix.

Tramitada l'oportuna declaració notarial d'hereus abintestat, en Acta autoritzada pel notari de *, senyor *, número * del seu protocol, amb data de protocol el dia *, han estat declarats hereus abintestat del causant, senyor * i ... (sense perjudici, si s'escau, de la pertinent atribució de drets al cònjuge vidu o parella de fet, segons la legislació aplicable).

En conseqüència, el requeridor té la condició d'hereu que el legitima per a instar la present.

Opció 2.- Hi ha Testament:

La successió del Sr. * s'ha de regular per l'ordenat en últim (o únic) testament atorgat el dia *, davant el notari de *, senyor *, segons resulta del certificat del Registre General de Darrera Voluntat, que m'exhibeix.

En aquest testament el causant va disposar: (es transcriuran les clàusules sobre llegats i institució d'hereus).

En conseqüència, el requeridor té la condició d'hereu que el legitima per a instar la present.

Opció 3.- Es va sol·licitar que el notari es proveeixi de la deguda informació:

Per haver estat sol·licitat per l'interessat, jo, el Notari, he obtingut informació del Registre General d'Actes de Darrera Voluntat de la qual resulta que el requeridor és hereu que el legitima per a instar la present, segons resulta de * (la declaració d'hereus o del contingut del testament exhibit, que es detallaran).

III.- Que em requereix a mi, el Notari, perquè procedeixi a la formació d'inventari dels béns i drets del causant a l'efecte d'acceptar o repudiar l'herència.

IV.- Indica que els legataris i creditors i la seva adreça coneguda és la següent:

Senyor *, amb domicili a *.

Sra. * ....

(En el seu cas: creditors o legataris amb domicili ignorat).

ACCEPTACIÓ:

Jo, el Notari, competent per a això per concórrer una de les circumstàncies que indica l'art. 67 de la Llei del Notariat, accepto; inicio el dia d'avui el pertinent expedient en acta separada que, un cop enllestida, s'incorporarà al meu protocol amb el seu número corresponent.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament a el|la la compareixent que les seves dades seran incorporats al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si escau, tals dades poden ser cedides a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR